Číňané protestují

7.10.2019
Citace:
Q.Zhu, M.Horst, Science communication activism: Protesting Traditional Chinese Medicine in China, Public Understanding of Science, Vol 28, Issue 7, 2019, https://doi.org/10.1177/0963662519865405
Zdroj
V tradiční čínské medicíně často používané přírodní produkty. Od leva nahoře po směru hodinových ručiček: sušené plodnice houby lesklokorky (Ganoderma, čínsky lingzhi), sušený kořen ženšenu (rod Panax, angl.ginseng), mnišské ovoce (plody byliny Siraitia grosvenorii), spodky želvích krunýřů, stočení sušení hadi, User:Vberger [Public domain].

Zatímco u nás narazíme lidi ignorující výdobytky západního lékařství, jako antibiotika a očkování, v Číně aktivisté protestují proti tradiční čínské medicíně a požadují ošetření v západním stylu. Na základě studia internetových fór, sociálních síť a přímého dotazování prof.Maja Horst z Kodaňské univerzity, specialistka na komunikaci, shrnuje: „Aktivisté jsou vzdělanější a lepé situování než průměrná čínská populace. Velká většina z nich drží krok s vědeckým poznáním. Protesty nejsou částí širokého lidového hnutí, ale aktivisté působí svou komunikaci na několika různých úrovních.“

Pokerové karty s texty o rizicích tradiční čínské medicíny.Konkrétně píší dopisy rodině, přátelům a kolegům, léčeným a někdy poškozeným metodami tradiční čínské medicíny. Vyvěšují plakáty v nemocnicích a úřadech, aby upozorňovali na možná rizika. Největší část jejich aktivit probíhá online na sociálních mediích a pomocí blogů. Za zmínku stojí využití pokerových karet s texty o riziku tradiční čínské medicíny na každé kartě. Celkem 37 tisíc sad distribuovali do velmi populárních pokerových klubů zemědělských oblastí Číny.

Západní lékařství je založeno na pokusu a důkazu (angl. evidence based). Každý předpoklad o fungování lidského těla a možných způsobech léčby je třeba experimentálně dokázat. Tradiční čínská medicína je založena na dlouhodobém pozorování a autoritě zakladatelů. Určitě bychom ji neměli zatracovat en bloc. Artemisin, velmi účinný lék proti malárii, vznikl na základě informací z tradiční čínské medicíny. Na druhou stranu bychom ji neměli přeceňovat. Např. léčebné úspěchy akupunktury jsou na úrovni placeba. Ale i placebo může pomoci. Nicméně k zásadnímu prodloužení lidského života a snížení dětské úmrtnosti došlo celosvětově po užití metod západního lékařství, nikoliv tradičních léčebných praktik.

akademon.cz 1.10.2004: Důstojný protivník malárie

akademon.cz 5.10.2015: Nobelova cena za fyziologii a lékařství 2015

 
Odeslat komentář k článku "Číňané protestují "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Číňané protestují " e-mailem

Diskuse/Aktualizace